Autor:
Erakogu

Festivali „Toome müks“ ekskursioonide eri

Ootame kõiki huvilisi 16. septembril Toomemäele ühepäevasele linnaruumifestivalile „Toome müks“. 

Tänavusel festivalil saavad nii suured kui ka väikesed külalised osaleda mitmesugustel ekskursioonidel ja Tartu Roheringi aruteluringis „Toomemägi (m)elurikkamaks“. Ekskursioonide vahepeal saab mängida petanki ja Soomes populaarsust kogunud mängu mölkkyt, külastada muuseumi näituseid, toomkiriku torne ning Toompoodi.

Päevakava

📍 kl 13 jooksuekskursioon Toomel
mõtteloo professor Pärtel Piirimäe
📍 kl 14 ühisjalutuskäik koertega
koertetreener Mona N. Vahtra
📍 kl 15 lasteekskursioon „Mängu-Toome
koostöös Tartu Mänguasjamuuseumiga
📍 kl 16 ideekorje-arutelu Toomemägi (m)elurikkaks
koostöös Tartu Roheringiga

📍 kl 18 monumendituur Toomemäel Propaganda või aus ajalugu
Tartu noor ajaloolane Robert Varik
📍 kl 19 Kalevi alt välja. LGBT+ inimeste lugusid 19. ja 20. sajandi Eestist
Eesti LGBT+ kogukonna ajaloo uurija Taavi Koppel ja folklorist Andreas Kalkun
📍 kl 20 sosinatuur muuseumi pööningul
luuletaja Joosep Vesselov ja muusik Kaisa Kuslapuu
📍 kl 21 nahkhiiretuur Toomel
nahkhiireuurija Lauri Lutsar

Kell 19 läheb festival ula peale: uksed avab Ula baar (Vallikraavi 23). Kell 21 tulevad lavale püstijalakoomikud Ann Vaida, Aleksandr Popov, Kaspar Kikerpill ja Ardo Asperk. Plaate keerutab DJ Sammalhabe. Üritus on tasuta.

Petanki ja viskemängu Mölkky tutvustused ja turniirid algavad igal täistunnil kl 14, 15 ja 16. Oodatud on kõik võistlushimulised mängijad.

Hõrke maitseelamusi pakub koostööpartnerina Toome kohvik, mis on sel päeval avatud lausa kella 20-ni.

Ürituse päeval on Tartu Ülikooli muuseum avatud tavapärasest pikemalt, kuni kella 21-ni. Ootame kõiki nautima nii muuseumi näitusi kui ka festivalituure!



Osta lemmiktuuri pilet

Ekskursioonid

Festivali ekskursioonid on mõeldud eri sihtrühmadele ja nende käigus tutvustatakse Toomemäe eri tahke. Soovi korral saate liituda jooksuekskursiooniga, tulla oma koeraga ühisjalutuskäigule, tutvuda Toomemäe monumentide sünnilugudega, kuulata Toomemäe tähendusest Eesti LBGT-kogukonnale, nautida muuseumi pööningul luuleetendust või osaleda koos lastega lõbusal aardejahil. Tuurid algavad päeval ja kestavad hilisõhtuni.

Ekskursioonipileteid saab soetada muuseumi kassast ja piletimüügikeskkonnast Fienta.

Toome müks 2023
Ühisjalutuskäik koertega
Tuuri eesmärk on tutvustada Toomemäge ja selle lähiümbrust kui sobilikku keskkonda ka neljajalgsetele. Jalutuskäigu ajal räägime ohutust liiklemisest, koera suhtest linnakeskkonnaga ja oskustest ühiskonnas toimetulekuks.

Tuuri veab eest koertetreener Mona N. Vahtra, kes on olnud koeraomanik ligi 14 aastat ning tegelenud varjupaiga, turismitalu ja kennelikoertega. Viimased 5 aastat on ta pühendunud kodukoerte treenimisele, keskendudes koerte käitumistreeningule ja psühholoogiale.

Pileti hind: 10 eurot.
Pileteid saab osta Fientast.

Ekskursioonil osalemiseks on pilet vaja osta vaid koerale, saatjad osalevad tasuta.
Toome müks 2023
Lasteekskursioon "Mängu-Toome"
„Mängu-Toome“ on 5–10-aastastele lastele ja nende vanematele mõeldud lustlik ning põnev otsimismängu stiilis ekskursioon, millesse on põimitud ülesanded Toomemäe mitmekesisusest: loodusest, ajaloost ja pärimusest. Ekskursiooni jooksul otsib Tartu Mänguasjamuuseumi Korstnakoll oma vana sõpra Toometondut.

Pileti hind: 5 eurot.
Pileteid saab osta Fientast.

Ekskursioonil osalemiseks on pilet vaja osta vaid lapsele, vanemad osalevad tasuta.
Pärtel Piirimäe jooksmas
Jooksuekskursioon Toomel
Jooksutuuril tutvustatakse Toomemäe ajaloolisi vaatamisväärsusi ja jõutakse ka vähem tuntud nurgatagustesse. Tuuri pikkus on u 3 km ja tempo on jõukohane kõigile, kes on aktiivsema liikumisega harjunud. Pane selga sportlikumad riided ja jalga jooksutossud.

Tuuri juhib Tartu Ülikooli mõtteloo professor Pärtel Piirimäe, kes on jooksuharrastajana võistelnud distantsidel 800 meetrist kuni 430 kilomeetrini ja tuli tänavu 5000 meetri jooksus Balti meistriks.

Rühma suurus on kuni 15 inimest.

Pileti hind: 5 eurot.
Pileteid saab osta Fientast.
Robert Varik
Monumendituur Toomemäel. Propaganda või aus ajalugu
Tartu ajalugu on paljurahvuseline: peale eestlaste on teisedki rahvad siin elanud, linna oma koduks pidanud ja seda valitsenud. Jalutuskäigul saab tutvuda lugudega, mida eri rahvad on soovinud Toomemäel asuvate monumentidega jutustada. Ühes pargis kohtuvad monumentide kaudu erinevad ideed: Stalini-aegne rahvaste sõpruse ajaloopropaganda, sügavate juurtega baltisaksa aristokraatia ning väikese eesti rahva unistus oma iseseisvast kultuurist ja riigist.

Ringkäiku juhib noor Tartu ajaloolane Robert Varik, kes huvitub Eestis elanud rahvaste ajaloost ning 19. ja 20. sajandi keerdkäikudest.

Pileti hind: 5 eurot.
Pileteid saab osta Fientast.
Foto: Eesti Folkloorinõukogu
Kalevi alt välja. LGBT+ inimeste lugusid 19. ja 20. sajandi Eestist
Kalevi alt välja. LGBT+ inimeste lugusid 19. ja 20. sajandi Eestist
Eesti LGBT+ ajaloo uurija Taavi Koppel ja folklorist Andreas Kalkun teevad tuuri, mis põhineb 2022. aastal ilmunud teosel „Kalevi alt välja. LGBT+ inimeste lugusid 19. ja 20. sajandi Eestist“, ning tutvustavad selle käigus Toomemäe tähendust Eesti soo- ja seksuaalvähemuste ajaloos.

Andreas Kalkun on folklorist, kes on muu hulgas uurinud kohalikku kvääriajalugu, kasutades selleks nii kohtumaterjale ja ajakirjandust kui ka suuliseid allikaid. Taavi Koppel on ajaloolane, kes on uurinud Eesti LGBT+ organisatsioone ja kogunud Harjumaa Muuseumis LGBT+ inimeste kultuuripärandit.

Pileti hind: 5 eurot.
Pileteid saab osta Fientast.
Kaisa Kuslapuu ja Joosep Vesselov_2
Sosinatuur muuseumi pööningul
Luuletaja Joosep Vesselov ja muusik Kaisa Kuslapuu kutsuvad külalisi paiksele ning vaiksele sosinatuurile, mis viib üle ja läbi Toomemäe. Tuuri külalised on oodatud istet võtma Tartu Ülikooli muuseumi pööningul, kus on saladuslikeks lugudeks ruumi küll ja veel. Lugusid saab kuulata kõrvaklappidest ja kõik on hästi tasa. Ka Kaisa ja Joosep, aga nad on vähem tasa kui teised. Nad sosistavad.

Üheskoos luuakse kordumatu ja inspiratsioonirohke atmosfäär, mis viib mõtterännakule ning võimaldab avastada kauni linna ja luule vahelisi sügavaid seoseid.

Pileti hind: 5 eurot.
Pileteid saab osta Fientast.
Foto: Põhjarannik
Nahkhiireretk
Päeva viimane tuur on Toomemäe nahkhiireretk, mida juhendab nahkhiirte uurija Lauri Lutsar. Tuuri käigus tutvutakse nahkhiirte radadega ning osalejad saavad kuulda ja küsida nahkkiirte leviku, eluolu ja liikide kohta.

Pileti hind: 5 eurot.
Pileteid saab osta Fientast.

Aruteluring

Toome müks 2022
Arutelu “Toomemägi (m)elurikkaks”  
Koostöös Tartu Roheringiga korraldatava ideekorje-arutelu eesmärk on saada ideid, kuidas muuta Toomemägi tulevikus mõnusamaks, ligipääsetavamaks ja nauditavamaks keskkonnaks. Ootame kõiki kell 16- 18 Tartu Ülikooli muuseumi pööningule kuulama ja kaasa rääkima!

Osalemine on tasuta!

Pildigalerii eelmise aasta üritusest

Festival „Toome müks“ on Tartu Ülikooli muuseumi üritus, mille eesmärk on koostöös kogukonnaga elavdada Toome parki ja kutsuda inimesi kaasa mõtlema Toomemäe arengu teemal. Möödunud aastal tõi festival mäluasutusele kogukonnasõbra kategoorias muuseumide aastaauhinna. Soovime ka tänavu pakkuda eri sidusrühmadele võimalust arutleda kogukonnale olulistel teemadel ja veeta üheskoos aega.

Festivali korraldamisel järgime SA Tartu 2024 keskkonnahoidlike sündmuste korraldamise juhendit. Üritust toetab Tartu Linn.

Lisateave

Kadri Kaljurand, programmijuht, kadri.kaljurand@ut.ee, 737 6072
Karoliina Kalda, näitusevaldkonna spetsialist, karoliina.kalda@ut.ee, 737 6081

Hullu Teadlase sünnipäev

Hullu Teadlase sünnipäev „Tagasi keskaega“

Toomkiriku saladuste kamber

Nähtamatu Tartu. 800 aastat linna algusest

Toomemäe taasavamine: valguskunstiteos

Täna avatakse toomkiriku valguskunstiteos „Koit ja Hämarik“